Изложба је отворена 21. септембра 2009. године у Дому омладине Београда.

Концептуална излозба посвећена критици клера – корумпираног свештенства које не обавља своју дужност у складу са описом посла, већ злоупотребљавајући свој положај подлеже корупцији, неморалу и блуду, бави се политиком и подгрева национализам, скрива и аминује злочине и злочинце. С обзиром да је Црква „заштићена“, те није слободно и дозвољено јавно критиковати „оне који заступају Бога“, овом изложбом се изриче критика администрацији Цркве.

Религија има неприкосновени статус нечега што се не доводи у питање и не подлеже критици. Историјски гледано верници (било које хришћанске цркве) су имали легитимно право да убију свакога ко би се усудио да поставља питања и критикује. Црква континуирано манипулише и обмањује народ.

Ова концептуална поставка разбија табу и недодирљивост Цркве, предочава погубно мешање у државне послове и политику, похлепу, небригу за сиромашне, њихов директни утицај на пад морала и одсуство милосрђа, као и потпиривање међунационалних и верских ратова.

Изложба нема за циљ да критикује Бога и веру, већ верску администрацију која се крије иза Бога и неоправдано у његово име чини погубна дела и тиме људе одвраћа од себе.

Елементи излозбе су фотографије, инсталација и перформанс.

 

Јеванђеље по Матеју 23 поглавље, Нови завет, Библија 

23. Тада Исус, говорећи народу и ученицма својим, 2. рече:

На Мојсијеву  столицу седоше књижевници и фарисеји. 3. Све дакле што вам рекну, чувајте и чините; али не радите по делима њиховим. Јер они говоре, али не раде. 4. Бремeна тешка они вежу и прте људима на плећа, али ни једним прстом неће да их помакну. 5. И сва дела своја чине да их гледају људи. Носе широке филактре и имају велике ките на хаљинама својим; 6. Воле да имају прва места на гозбама и прва места у синагогама 7. и воле да им се клања свет по улицама и да их људи зову: Рави! 8. Али ви немојте чинити да вас људи зову Рави, јер је вама само један учитељ, а ви сте сви браћа. 9. И оцем не зовите никога на земљи, јер је само један Отац ваш који је на небесима. 10. Нити се зовите вођама, јер је једини вођа ваш Христос.11.А највећи између вас да вам буде слуга. 12. Који год себе узвисује, биће понижен, а који се понизује биће узвишен.

13. Тешко вама  књижевници и фарисеји, лицемери, што затварате краљевство небеско од људи, јер ви не улазите, а не дате улазе оним који би хтели да уђу.

14. Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што једете куће удовичке, а  претварате се дугим молитвама.  Зато ћете бити још теже  осуђени.

15. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што преходите море и земљу да бисте придобили једног присташу,  и када га придобијете чините га сином гејенским двапут већим од себе.

16.Тешко вама  вође слепи, који говорите: Ако  се ко куне храмом ништа  је, а ко се куне златом храмским обавезан је. 17. Будале и слепци! Шта је веће, злато или храм који злато освети? 18. И ако се ко куне олтаром, кажете још, ништа је, а који се куне приносом који је на њему, обавезан је. 19. Слепци! Шта је веће, принос или олтар који принос освети? 20. Ко се дакле куне олтаром, куне се њим и све што је на њему, 21. и ко се кунем храмом, куне се њим и оним што живи у њему, 22. и ко се куне небом, куне се престолом Божјим и оним који седи на њему.

23. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, који дајете десетак од метвице, од копра и од кима, а остависте што је најпретежније у закону: правду, милосрђе верност. А то је требало чинити и оно не остављати. 24. Вође слепи! Који процеђујете комарца, а камилу прогутате.

25. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, који чистите споља чашу и тањир, с изнутра сте пуни грабежа и ненасићености. 26. Фарисеју слепи! Очисти најпре унутрашњост чаше и тањира да и спољашњост буде чиста!

27. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што сте као окречени гробови, који спља изгледају лепи, а унутра су пуни костију мртвачких и сваке нечистоте. 28. Тако и ви споља се показујете људима праведни, а изнутра сте пуни лицемерја и злоће!

29. Тешко вама  књижевници и фарисеји, лицемери,који зидате гробове пророцима красите споменике праведника, 30. и говорите: Да смо ми били у време отаца својих, не бисмо с њима пристали у крв пророка. 31. Тиме сами сведочите да сте синови оних који су побили пророке. 32. Допуњавате дакле меру отаца. 33. Змије породи гујини како ћете избећи осуду гехене?

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dizajn: Predrag M. Azdejković